top of page

Checklist: 'is mijn kind gevoelig(er)'?

 

Wil jij weten of jouw kind gevoelig(er) is? Check dan onderstaande punten. Herken je minimaal 5 punten bij je kind? Dan is de kans groot dat je een gevoelig(er) kind hebt.

Mijn kind:

- vindt vaak iets spannend (vooral bij nieuwe situaties)

- heeft regelmatig buikpijn 

- heeft met regelmaat woede aanvallen (vooral thuis)

- heeft moeite om te ontspannen 

- heeft moeite om in slaap te komen

- overdenkt vaak situaties (ziet alles van alle kanten)

- is zorgzaam voor mens en/of dier

- houdt van in de natuur zijn

- wil met regelmaat alleen zijn of alleen spelen

- twijfelt vaak (kan lastig keuzes maken)

- houdt vaak te veel rekening met anderen

Herken je 5 of meer dan 5 punten bij je kind? Dan is de kans groot dat jouw kind een gevoelige aard heeft. Hooggevoeligheid (of HSP) komt bij 1 op de 5 mensen voor en is dus vrij normaal. Als we beter weten hoe we met deze gevoeligheid om kunnen gaan, dan kunnen we onze gevoelige kinderen ook beter begeleiden.

7 Tips voor gevoelige kinderen en hun ouders:

- Ten eerste: neem je kind ALTIJD serieus. Hoe gek of anders zijn ideeën of gedrag ook kan zijn, je kind bloeit op als het zich gehoord voelt.

- Komt er een feestje aan, een vakantie of een nieuwe meester in de klas?  Bereid je kind ruim van te voren voor en praat erover eventuele spanningen.

- Laat je kind zoveel mogelijk ontspannen in de natuur 

- Geef je kind genoeg 'alleen tijd' om op te laden 

- Mediteer samen voor het slapen gaan (kies een app of mooie muziek)

- Woede aanval? Besef dat je kind veelal kan ontladen in een veilige omgeving zoals thuis. Een woede aanval is niet meer dan een ontladingsmoment en duurt nooit langer dan 15 minuten. Probeer zelf rustig te blijven, hoe lastig dat ook is.

- Help je kind met keuzes maken door vooral zijn eigen keuze/ voorkeur vast te stellen. Wat wil jouw kind zelf? Wat voelt goed? Nee zeggen tegen een kinderpartijtje is dus ook een goede keuze!

bottom of page